مقاله نقاط قوت و ضعف فرهنگ ایران در طول تاریخ

این تحقیق در مورد فرهنگ و تمدن ایران می باشد و نقاط ضعف و قوت فرهنگ و تمدن ایران را در طول تاریخ مورد بررسی قرار خواهد داد.

مقدمه
جوامع بشری از نخستین گام ها با رفت و آمد، داد و ستد و ایجاد رابطه با یکدیگر، تداوم و تکامل خود را تضمین کرده است. این روابط، امکان اقتباس و گرفتن اختراعات و کمبودهای یک گروه را در زمینه های تکنیکی و فرهنگی از گروه های همجوار فراهم کرده است. رواج ابزار، ادوات، تکنولوژی کشاورزی و دامپروری و مسکن و لباس و خوراک و زبان در بین جوامعی که ویژگی های جغرافیایی یکسانی دارند یک حوزه ی فرهنگی به وجود آورده است. پیچیدگی های اجتماعی و ایجاد سازمان های دولتی و ملی در طول تاریخ تقسیمات سیاسی کشورها را ایجاد کرده نمود که الزاماً با مناطق فرهنگی یکسان نیست. تبادل کالا و تکنولوژی باعث نوعی مبادله ی فرهنگی گردید.

عوامل اصلی شکل گرفتن فرهنگ ایران را می‌توان در امپراتوری پارسیان (هخامنشیان)، دوران شاهنشاهی ساسانیان سلطه اعراب، حملات مغول و دوران صفوی جستجو کرد. برای شناخت فرهنگ ایران باید به کشورهای مستقلی که در پیرامون ایران هستند نیز نگریست. افغانستان، تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و حتی ارمنستان و گرجستان و همچنین کردهای عراق و ترکیه و پاکستان همگی کم یا زیاد گوشه‌ای از فرهنگ ایران را به ارث برده‌اند. حتی سرود ملی پاکستان به زبان پارسی است.

در مجموع می‌توان عناصر فرهنگ ایرانی را که فراتر از مرزهای سیاسی ایران است به اختصار چنین برشمرد: ۱- زبان پارسی و دیگر زبان‌های ایرانی ۲- اعیاد ملی از جمله نوروز و شب یلدا و تقویم هجری شمسی ۳- دین اسلام و به ویژه مذهب تشیع ۴- دین‌ها و آیین‌های زرتشتی و مهرپرستی ۵- هنر ایرانی (ادبیات و شعر پارسی، معماری ایرانی و غذای ایرانی) ۶- فرهنگ‌های محلی اقوام ایرانی

فرهنگ و تمدن ایران
حال چنانچه تراز این مبادله در زمینه ی واردات نسبت به صادرات بیشتر باشد، جامعه ی وارد کننده تحت تأثیر فرهنگ صادر کننده قرار می گیرد و عناصر فرهنگی به تدریج تغییر یافته و فرهنگ مغلوب نکات جدیدی را پذیرا می شود. با این وجود، حس قوم مداری باعث می گردد که پژوهشگران، فرهنگ خودی را تقریباً به صورت فرهنگ برتر و کاملتر در مرکز قرار دهند و فرهنگ های دیگر را با آن بسنجند. این معیار در ارزیابی های اسطوره ی سنتی، اعتقادی و تاریخی همه گروه های اجتماعی وجود دارد. آثار هر یک از گذشته نگاران جهان را که نگاه کنیم، خواهیم دید که دیگران را وحشی، عجیب و غریب و بی تمدن دانسته اند. هرودت، به غیر یونانیان بربر می گوید. منتسکیو، فرهنگ غیر اروپایی را ”توحش“ می نامد و سرخپوستان چروکی آمریکا، نژاد خود را برتر از اقوام سفید و سیاه می دانند.

در حماسه ها و افسانه های تاریخی می بینیم که هر جامعه، صفات نیکو را به خود نسبت داده و پستی را شایسته ی دیگران می داند. مثلاً، هنر نزد ایرانیان است و بس. چنین مفاهیمی در تاریخ حماسی همه ملتها قابل مشاهده است. بنابراین، سنجش امور اجتماعی و آداب و رسوم و سنن قوی به نوع وابستگی فرد و گروه به جامعه یا ملتی دارد که به آن احساس دلبستگی می کند .

فرهنگ کشور ما نیز طی تاریخ خود توسط صاحب نظران زیادی مورد کنکاش، بررسی و تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. بر حسب شرایط، بعضی ها نکات منفی را بزرگ نمایی کرده و پاره ای هم با حس میهن دوستی دست به اغراق زده اند.

فهرست مطالب
مقدمه
فرهنگ و تمدن ایران
تعریف فرهنگ
۱) طبیعت یا سرشت انسان
۲) رابطه ی انسان با طبیعت
۳) زمان
۴) دیدگاه فلسفی
۵) فلسفه ی زندگی
عناصر اصلی فرهنگ ایرانی
نوروز و تقویم هجری خورشیدی
زبان پارسی (دری و تاجیک)
اسلام و مذهب تشیع و شاخه‌های مختلف آن
فرهنگ آذری
زبان و فرهنگ کردی
آیین میتراییسم یا مهرپرستی
نقاط ضعف
فرهنگ ایران درباره ی ذات انسان چگونه می اندیشد؟
نتیجه گیری
منابع


فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات: 24

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط