مقاله مقایسه فرهاد نظامی و فرهاد وحشی بافقی

در این تحقیق به مقایسه شخصیت فرهاد در آثار نظامی و وحشی بافقی پرداخته شده و به طور کامل ، از جهات مختلف این موضوع را مورد بررسی قرار می دهد.

چکیده
فرهاد به عنوان عاشقی کامل و انسانی پر از خلوص و پاکی ابتدا در داستان خسرو وشیرین  نظامی گنجوی امده است در قرن ششم سپس قرن دهم وحشی در داستانی بی نظیر ظرایف و زیبایی های عشق را در شخصیتی هنرمند و پاک می نهد فرهاد در منظومه ی او سمبل پاک ترین ارزش های عاشقی است و… نشان ناکام ترین عاشق.در این مقاله سعی شده که از دیدگاه های مختلف، شخصیت فرهاد را در نظر نظامی و وحشی بافقی مورد مطالعه قرار دهد.

مقدمه
کمال الدین وحشی بافقی کرمانی متولد 939 بافق است. اجدادش توانگر و اهل هنر بودند او از شعرای زبر دست قرن دهم است که با اشعار ساده وموثر در همه نوع شعر طبه آزمایی نمود و در همه ی ان ها کم و بیش موفق بوده است بهترین کار او مثنوی فرهاد و شیرین است گرچه مناجات زیبای او نیزدر شهرتش تاثیر گذار بود با:

الهی سینه ای ده آتش افروز
در ان سینه دلی وان دل همه سوز…

فرهاد درمثنوی وحشی بافقی شکل تکامل یافته عشقی مملواز معرفت و شناخت واقعی است و…

فرهاد در ادبیات ما مظهر و نشان عاشق پاک باز و بی دلی است که جان خود را برای معشوق خود شیرین بهایی نداند و خواست شیرین را فراتر از هر شیرینی میداند و در راه عشق جان را در  کف دست  می نهد و ارزش عشق را فراتر از هر نگاهی میبیند

فرهاد یکی از معروفترین قهرمانان ادبی ایران و نام او زبان زد همه افراد صاحب ذوق این سرزمین است. از قرن ششم به بعد کمتر غزل‌سرای ایرانیست که بارها در اشعار خود تمثیلی از داستان فرهاد نیاورده و به داستان عشق ناکام او اشاره‌ای نکرده باشد.

شک نیست که این اشتهار فرهاد حاصل هنر شاعر بزرگ ایرانی نظامی است و اگر چه اصل داستان پیش از او وجود داشته این شاعر بزرگوار در واقع با سرودن داستان خسرو و شیرین این نمونه عشق و وفا را خلق و ابداع کرده است. پس از نظامی شاعران بسیاری از او پیروی کرده و داستان خسرو شیرین را که شامل عشق ناکام فرهاد نیز هست از نو سروده‌اند. اما این تقلیدها هیچ‌یک در مقابل اصل رواج و رونقی نیافته و تنها منظومه ناتمام «فرهاد و شیرین» وحشی است که به سبب بعضی خصائص مقبول اهل ذوق گردیده است.

در این مختصرقرار است این شخص داستانی مشهور یعنی فرهاد را که شاید از فرط شهرت بطور عادی جزئیات صفات و خصایص او در ذهن نمی‌آید از روی دو منظومه نظامی و وحشی معرفی شود و در این معرفی ناچار پی مقایسه‌‌ای میان دو شاعر پیش می‌آید.

اما باید نخست گفت که غرض از مقایسه نظامی و وحشی از جمیع جهات نیست و شاید با عظمت قدر نظامی چنین سنجشی اصولاً روا نباشد. در اینجا فقط یک نکته مورد بحث است و آن چگونگی بیان اوصاف و صفات یکی از اشخاص است که در هر دو منظومه مذکور دیده می‌شود.

فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
مقام فرهاد در دو منظومه
غرض دو شاعر از سرودن داستان
فرهاد نظامی
بی‌نیازی و عزت نفس
فرهاد و عشق شیرین در داستان وحشی و نظامی
نتیجه گیری
منابع


فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات: 23

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط