مقاله درباره سود اقتصادی و سود حسابداری

این تحقیق در مورد سود اقتصادی و سود حسابداری می باشد و دیدگاه های متفاوت در مورد سود اقتصادی و حسابداری را مورد تحلیل قرار می دهد و انواع سود های موجود در حسابداری را شرح می دهد. این تحقیق به دانشجویان رشته حسابداری ، اقتصاد ، امور مالی و دیگر رشته های مرتبط پیشنهاد می گردد.

چکیده
یکی از مهم ترین منابع اطلاعاتی برای ارزیابی عملکرد واحد اقتصادی سود است که شاخص مناسبی برای تصمیمات سرمایه گذاران به حساب می آید. به رغم کاربردهای وسیعی که برای مفهوم سود ارائه شده ولی بر سر تعریف جامعی از آن توافق کامل وجود ندارد. این عدم توافق هنگامی بیشتر میشود که این مفهوم در دو نظام اقتصاد و حسابداری مورد تحلیل قرار گیرد. البته در مورد دامن هی اقتصاد و حسابداری به عنوان دو حوز هی علمی که از فعالی تهای تجاری شرک تها متأثر می شوند و متغیرهای مشابهی را مورد بحث قرار می دهند، توافقی کلی وجود دارد اما درباره ی نحوه ی زمانبندی و اندازه گیری سود در این دو نظام اختلاف است.

تفاوت دیدگاه اقتصاد دانان وحسابداران در مورد هزینه باعث تفاوت سود حسابداری و سود اقتصادی می شود.حسابداران به منظور محاسبه ی استهلاک از روشهای خطی مستقیم یا تصاعدی استفاده کرده، در حالی که اقتصاددانان از روش مبتنی بر بهره استفاده می کنند.

بنابراین، از دیدگاه نظری، به نظر می رسد که اگر وادار کردن شرکتها به استفاده از روش مبتنی بر بهره ممکن بود، شیوه ی محاسبه سود حسابداری با شیوه ی محاسبه سود اقتصادی مطابقت می کرد. با این وصف، کاربرد هر یک از این دو مفهوم در جای خود سودمند است. سرمایه گذاران با تحلیل مستمر به دنبال برآورد نوسانات قیمت و تصمیم گیری درباره ی نحوه ی سرمایه گذاری خود هستند و حسابداران با ارائه ی اطلاعات مرتبط به بازار این امکان را برای آنها فراهم می کنند تا بتوانند سود اقتصادی را محاسبه کنند. به عبارت دیگر، حسابداران اطلاعات مربوط به جریانهای نقدی را ارائه میکنند و دیگر محاسبات مربوط به سود اقتصادی را به سرمایه گذاران واگذار میکنند.

مقدمه
هدف اولیه ی حسابداری مالی فراهم آوردن اطلاعات مفید برای سرمایه گذاران جهت پیش بینی عملکرد واحد اقتصادی است. ضرورت گزارش سود به عنوان یک منبع اولیه برای تصمیم گیری سرمایه گذاران به خوبی قابل استناد بوده و گزارش سود به شیوه های مختلف مانند ارائه ی مبنایی برای محاسبه مالیات، معیاری برای ارزیابی موفقیت عملکرد شرکت، معیاری برای تعیین میزان سودهای قابل تقسیم، معیاری برای مدیریت توزیع سود، معیاری برای مدیریت یک واحد اقتصادی و سایر موارد به اقتصاد جامعه کمک میکند.

همچنین، به دلیل این که ارزش یک شرکت با سودهای حال و آینده اش مرتبط می شود، تعیین سود از اهمیت به سزایی برخوردار است)هیئت استانداردهای حسابداری مالی، ۱۹۸۵ (تحقق سود دلالت بر بازدهی سرمایه گذاری دارد.بازدهی سرمایه گذاری فقط هنگامی که مبلغ سرمایه گذاری شده قابل حفظ و بازیافت باشد تحقق می یابد. بنابراین مفهوم حفظ سرمایه به منظور تعیین تفاوت بین بازده ی سرمایه گذاری و بازگشت سرمایه و همچنین تعیین سود به کار می رود.

مفهوم حفظ سرمایه دربرگیرنده ی دو مفهوم حفظ سرمایه ی فیزیکی و حفظ سرمایه ی مالی است. حفظ سرمایه ی مالی زمانی شکل میگیردکه ارزش پولی خالص دارایی ها در انتهای دوره (به استثنای مبادلات با مالکان) حداقل به اندازه ارزش پولی خالص داراییها در ابتدای دوره باشد.

این دیدگاه، همان دیدگاه قدیمی حفظ سرمایه است که به وسیله حسابداران مالی به کار گرفته میشود. سرمایه ی فیزیکی که دلالت بر بازدهی سرمایه دارد هنگامی حفظ میشود که ظرفیت تولید فیزیکی یک واحد اقتصادی در انتهای یک دوره )به استثنای مبادلات با مالکان( حداقل به اندازه ظرفیت تولیدی فیزیکی آن در ابتدای دوره باشد. این مفهوم به این نکته اشاره دارد که سود فقط بعد از جایگزینی فیزیکی دارایی های عملیاتی قابل شناسایی است.

ظرفیت تولیدی فیزیکی در یک نقطه از زمان برابر با ارزش جاری خالص داراییهای به کار گرفته شده برای ایجاد سود است. ارزش جاری، در برگیرنده ی انتظارات مربوط به میزان سودآوری خالص داراییها است.

تفاوت اصلی بین حفظ سرمایه ی فیزیکی و حفظ سرمایه ی مالی در سود و زیان نگهداری داراییها است. سود و زیان نگهداری، هنگامی اتفاق می افتد که ارزش اقلام ترازنامه در یک دوره حسابداری تغییر می كند. طرفداران حفظ سرمایه فیزیکی، سود و زیان حاصل از نگهداری را بازگشت سرمایه به حساب می آورند و به عنوان تعدیلات مستقیم در حقوق صاحبان سهام به کار می گیرند. با این وصف، براساس دیدگاه طرفدارن حفظ سرمایه ی مالی پولی، سود و زیان حاصل از نگهداری، بازده ی سرمایه تلقی شده و در صورت سود و زیان لحاظ میشود.

به منظور تأمین اهداف مختلف، آگاهی از روشهای مختلف محاسبه سود می تواند بسیار مفید باشد. یکی از رویکردهای موجود در گزارش دهی سود برای افراد خارج از سازمان، ارائه ی یک مفهوم فراگیر و مورد قبول همگان است، اما تجزیه و تحلیل دقیق هدفها و مفاهیم مختلف سود بیانگر این است که یک مفهوم منحصر به فرد نمی تواند همه هدف ها را به طور یکسان تأمین نماید. بدین منظور، دو گزینه پیش رو خواهد بود: ۱- ارائه یک مفهوم منحصر به فرد که بتواند بیش تر اهداف را به شیوه ای معقولی منصفانه تأمین نماید؛ ۲- ارائه ی عناوین مختلف سود با توجه به اهداف مشخص ، که در مجموع به کارگیری هر یک از این دو گزینه، مزایا و معایب خاص خود را به دنبال دارد.

در این نوشتار پس از معرفی سود و مفاهیم مربوط به آن، «سود حسابداری » و «سود اقتصادی » بحث شده و پس از تحلیل آن نقاط قوت و ضعف هر یک بیان شده است.

مفهوم سود و کاربردهای آن مفهوم سود از جمله مفاهیم کاربردی در یک واحد اقتصادی است. از این رو، با توجه به اهداف مختلف استفاده کنندگان، تعاریف و رو شهای اندازه گیری متفاوتی برای آن ارائه شده است. بکارگیری سود برای اهداف خاصی همچون معیار سنجش کارایی مدیریت، معیار پیش بینی عملکرد آتی شرکت و یا سود تقسیمی در آینده، معیار سنجش میزان موفقیت های شرکت، مبنای تعیین مالیات، مبنای تدوین مقررات شرکت جهت تأمین منافع عموم مردم و سرانجام معیار ارزیابی و قضاوت درباره چگونگی تخصیص منابع توسط اقتصاد دانان برای سود قابل ترسیم است.

با توجه به اهداف استفاده کنندگان سود می توان سه رویکرد ساختاری، تفسیری و رفتاری را مورد توجه قرار داد.

فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
۱- مفهوم سود از دیدگاه ساختاری
۲ – مفهوم سود از دیدگاه تفسیری
۳ – مفهوم سود از دیدگاه رفتاری
سود حسابداری و نحوه ی محاسبه آن
سود اقتصادی و نحوه ی محاسبه آن
مقایسه ی سود اقتصادی و سود حسابداری
نتیجه گیری
منابع


فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات: 17

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط