مقاله درباره تفاوت پرتو ایکس با سایر پرتوها

این تحقیق در مورد پرتو ایکس بوده و به بررسی تفاوت این پرتو با دیگر پرتوها می پردازد.

اشعه ی ایکس چیست؟
اشعه ی ایکس را ویلهم رونتگن به سال ۱۸۹۵،کشف کرد.اشعه ی ایکس،مانند اشعه ی نور،نفوذکننده است.ولی تفاوت آن با شعاع نور در طول موج وانرژی حاصل از آن هاست.کوتاهترین موج یک لامپ اشعه ایکس ممکن است پنجاه هزارم تا یک میلیونیوم طول موج نور سبز باشد.اشعه ی ایکس از چیزهایی می تواند عبور کند که اشعه ی نور قادر به عبور از آنها نمی باشد.این به دلیل آن است که طول موج اشعه ی ایکس بسیار کوتاه است.هرچه طول موج کوتاهتر باشد،آن موج نفوذپذیری بیشتری خواهد داشت.

اشعه ی ایکس در لامپ مخصوص اشعه ی ایکس تولید میشود‍‍‍.دراین لامپ دوگونه الکترود وجود دارد:یکی به نام کاتود و دیگری به نام آنود خوانده می شود.کاتود الکترون منفی است که درونش با سیم تنگستن سیم پیچی شده است.

این سیم با جریان برق،گرم می شود و سپس الکترون ها را رها می سازد.الکترود دیگر ((هدف)) یا آنود است.الکترون ها از کاتود به سرعت سرسام آوری به سوی هدف که آنود است،سیر می کنند.یعنی با سرعت ۹۷هزار تا۲۸۰هزار کیلومتر در ثانیه، به هدف بر می خورند.آنود یک قطعه یا صفحه ی مدور تنگستن است که ناگهان الکترون ها را از حرکت باز  می دارد.آنگاه بیشتر انرژی این الکترون ها به حرارت تبدیل می شوند.ولی برخی از آنها نیز به صورت اشعه ی ایکس،از دریچه ی پایینی،خارج می شوند

اشعه ی ایکس چگونه از استخوان های بدن عکس برداری می کند؟
اشعه ی ایکس یک عکس برداری سایه مانند انجام می دهد.یعنی اشعه از میان اعضای بدن می گذرد و سایه هایی بر روی فیلم می اندازد.بر دو طرف فیلمی که برای این نوع عکسبرداری به کار می رود پوششی از ماده ی بسیار حساس کشیده اند.

پس از عکسبرداری این فیلم را مانند فیلمهای معمولی ظاهر می کنند.ولی چون اشعه ی ایکس بر آن تابیده؛بر اثر آن استخوان ها و سایر اجسامی که اشعه ی ایکس را از خود عبور نمی دهند،سایه ی ضخیم تری ایجاد و روشنی های کمرنگی بر روی فیلم ظاهر می کنند.امروزه،اشعه ی ایکس نقش مهمی در پزشکی و صنعت دارد.ویکی از مفیدترین ابزار کار بشر به شمار می آید.

طیف اشعه ایکس
اشعه تولید شده بوسیله لامپ اشعه ایکس یک طول موج ندارد. بلکه شامل گستره‌ای از طول موجهاست. پرتوهای ایکس بوسیله دو نوع فرایند تولید می‌شوند شتاب منفی الکترونها در موقع برخورد با انتهای ماده هدف پرتوهای ایکسی با طول موجهای متفاوت تولید می‌کند. این پرتو “سفید” یا نوار پیوسته فرکانسها در طیف اشعه ایکس را به عنوان تابش ترمزی می‌شناسند

برخورد الکترون با اتم هدف موجب جابجایی الکترون مداری در اتم هدف و راندن آن به حالت پر انرژی‌تری می‌شود. این عمل را برانگیزش می‌نامند

هنگامی که الکترون مداری پر انرژی به موقعیت مداری نخستین خود برمی‌گردد، رها شدن انرژی بصورت گسیل پرتوی با فرکانس خاصی خواهد بود. این پرتو شدت خیلی بیشتری نسبت به پرتو “سفید” زمینه خواهد داشت

معمولا برای هر ماده هدف معینی بیش از یک طول موج اشعه ایکس وجود دارد. طول موج پرتو تولید شده بوسیله لامپ اشعه ایکس ، حد پایینی دارد که با ولتاژ لامپ نسبت عکس دارد. کمترین طول موج برحسب نانومتر (nm) از رابطه زیر بدست می‌آید. که در آنV ولتاژ لامپ می‌باشد.

λmin = 1239.5/V

پرتو حد پایینی طول موج طیف ، بیشترین اهمیت را در پرتو نگاری دارد. زیرا توانایی نفوذ آن بیشتر است

فهرست مطالب
اشعه ی ایکس چیست؟
اشعه ی ایکس چگونه از استخوان های بدن عکس برداری می کند؟
طیف اشعه ایکس
مشخصه‌های بارز اشعه ایکس
بررسی کمی اشعه ایکس
نفوذ پذیری اشعه ایکس
نحوه تولید اشعه ایکس
مخاطرات ناشی از پرتوهای ایکس
روشهای کاهش اثرات سوء پرتوهای ایکس
توموگرافی پرتو ایکس
زوگماتوگرافی
اشعه مادون قرمز
گسترده اشعه مادون قرمز
منابع اشعه مادون قرمز
منبع طبیعی
اندازه گیری اشعه مادون قرمز
اشعه گاما
منابع اصلی تولید اشعه گاما
تاثیر امواج گاما در پیشرفت مغز انسانها
درمان تابشی با پرتو گاما
کاربرد اشعه (پرتو) گاما
کاربرد رادیو داروها و شناسی با اشعه گاما


فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات: 17

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.