مقاله در مورد هنر تذهیب

این تحقیق در مورد هنر تذهیب می باشد و به طور کامل ، به بیان مفهوم ، پیشینه ، انواع و ویژگی های هنر تذهیب می پردازد. این تحقیق برای استفاده ی دانشجویان رشته های هنر، معماری و … بسیار مناسب می باشد.

مقدمه
هنرهای مشرق زمین بویژه هنرهای ایرانی- اسلامی دارای قدمت و پیشینه ای طولانی هستند. از میان انواع هنرهای قدیمی ایرانی اسلامی هنرهای تجسمی جایگاه خاصی داشته اند که یکی از این هنرها، هنر نگارگری به معنای عام آن که شامل زیرمجموعه های مختلفی از جمله تذهیب(illuminated manuscript)، نقاشی و گل و مرغ می شود. در این نوشته و مقالات آتی سعی می شود که هنر تذهیب به شما معرفی و فلسفه و روش های اجرای آن توضیح داده شود.

هنر تذهیب یکی از شاخه های هنر نگارگری ایرانی و اسلامی است. این هنر قدمتی چند صد ساله دارد. تذهیب را می توان هنر آراستن صفحات کتاب به وسیله طرح ها و نقش های رنگارنگ، اسلیمی، ختایی بویژه با رنگ طلا نامید. تذهیب یک واژه عربی است که در مفهوم اسم مصدر به معنای زر گرفتن و زر اندود کردن( که در عام به طلا کاری یا طلا کردن تعبیر می شود). در عمل هنر تذهیب را تزئین نسخه های خطی با رنگ و طلا و نقوش ظریف گل و گیاهی یا هندسی در هم تنیده می گویند.

نگارگر ایرانی که در هنر تذهیب به مُذهِب معروف است. مذهب یا نگارگر تذهیب از نمادهای گوناگون هوشمندانه بهره می برد تا مظاهر مادی و معنوی، ظاهری و باطنی را به بیننده کار تذهیب نشان دهد. در این هنر قدسی خطوط عمودی بیانگر سمبل و نماد زندگی مادی و جنبه طبیعی عالم و خطوط منحنی بیانگر معنویات و وجوه مابعد الطبیعه است. جدول ها و کادرهای مستطیل شکل نماد بعد مادی و جداول منحنی سمبل بعد معنوی به خصوص منحنی بسته دایره شکل اشاره به اصل توحید دارد و مرکز دایره نشانه یگانگی خداوند است.

تَذهیب را می‌توان مجموعه‌ای از نقش‌های بدیع و زیبا دانست که نقاشان و مذهبان برای هرچه زیباتر کردن کتاب‌های مذهبی، علمی، فرهنگی، تاریخی، دیوان اشعار، جُنگهای هنری و قطعه‌های زیبای خط به کار می‌برند.

لغت تذهیب واژه‌ای عربی است و مصدری از «ذهب» در باب تفعیل است. ذهب به معنای طلاست و تذهیب به معنای طلاکاری و زراندود کردن است از طرفی رنگ طلایی در هنر تذهیب به‌عنوان رنگ درخشانی است که ارزش ویژه ای دارد برای همین تذهیب را زرگرفتن و طلا کاری دانسته‌اند.

به هر حال تذهیب را می‌توان مجموعه‌ای از نقش‌های بدیع و زیبا دانست که نقاشان و مذهبان برای هرچه زیباتر کردن کتاب‌های مذهبی، علمی، فرهنگی، تاریخی، دیوان اشعار، جُنگ‌های هنری و قطعه‌های زیبای خط به کار می‌برند.

استادان تذهیب این مجموعه‌های زیبا را در جای جای کتاب‌ها به کار می‌گیرند تا صفحه‌های زرین ادبیات جاودان و متون مذهبی سرزمین خود را زیبایی دیداری ببخشند.

در سال‌های قبل از انقلاب توجه چندانی به این هنرها نمی‌شد. ولی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مردم، به خصوص قشر جوان چند سالی متوجه زمینه‌های خوشنویسی، نگارگری و تذهیب شدند.

فهرست مطالب
مقدمه
پیشینه
تذهیب ایرانی
انواع تذهیب
ویژگی‌های هنر تذهیب
مکتب‌های تذهیب
نقش خیال در هنر تذهیب
منشأ هنر تذهیب
تأثیر ورود اسلام به ایران در هنر تذهیب
قدیمی‌ترین مراکز ثقل این هنر
تفاوت های تذهیب امروز با گذشته
مشکلات هنرمندان تذهیب کار امروز
و حرف آخر…؟
منابع


فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات: 22

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط