تحقیق در مورد گیاه کیوی

دانلود تحقیق و مقاله رایگان با عنوان تحقیق در مورد گیاه کیوی

انسان از بدو پيدايش تا كنون با دستيابي تدريجي به نتايج علوم و فنون مختلف همواره سعي كرده است از طريق به كارگيري اين نتايج و امكانات موجود در طبيعت و ابزار ساخته دست خود از همة موهبت هاي مادي و معنوي كائنات بهره مند شود ، كه استفاده از ميوه ها يكي از آنهاست ، در خصوص ميوه ها ، شناخت انواع آن و آگاهي از خواص و تركيبات آنها ، بسياري از مشكلات نگهداري ، انبار كردن ، نحوة مصرف و عرضة آن را به بازار حل كرده است ، اصول نگهداري ميوه در مراحل مختلف و قابليت عرضه و مصرف آن مربوط به يك سري واكنشهاي پيچيده است كه لازمه آن اطلاع كافي و تجزيه و تحليل دگرگوني هاي شيميايي آن است . با توجه به اينكه در حال حاضر هنوز كيوي ميوه ناشناخته است و همه عرضه كنندگان و مصرف كنندگان از خواص و راههاي نگهداري آن آگاهي كافي ندارند بهره گيري از تحقيقات دانشمندان داخل و خارج از كشورمان در اين برهه از زمان منطقي است زيرا ياري گرفتن از خبرگان قطعاً مي تواند راه را براي توليد بيشتر و بهتر و همچنين نگهداري و عرضه اصولي تر كيوي اين ميوه بيگانه كه مليت ايراني را به خوبي پذيرفته و تقريبا بومي كشور شده است و امروزه مي رود تا مانند زيتون نقش مهمي در اقتصاد ميهن عزيزمان ايفا كند ، هموار نمايد .

تاريخچه و مشخصات گياه شناسي كيوي
درخت كيوي مانند درخت مو ، داراي ساقه و شاخه هاي پرپيچ و خم و بالا رونده و برگهاي قلبي شكل است . اين گياه ابتدا به صورت وحشسي مي روئيده ، امروزه محققين و كارشناسان طبقه بندي علوم گياهي بر طبق معيارهاي خود گونه هاي موجود را اصلاح كرده و 36 گونه آن را كه از حيث اقتصادي و ميزان بار دهي و ساير اصول كشاورزي و باغباني داراي اهميت هستند را ترويج مي دهند . ميوة اكثر اين گونه هاي وحشي و يا اصلاح شده ، بيضي شكل و قهوه اي رنگ و پرز دار است . درخت بالا رونده كيوي اساساً نياز به پايه و داربست داشته و در جنگلها روي درختان همجوار تكيه داده و در بعضي موارد به ارتفاع حدود 30 متر نيز مي رسد . به همين دليل امروزه در باغها با اصلاح نژاد ، از رشد بي رويه ي آنها جلوگيري كرده و ارتفاع درختان را در مقياس 7 الي 8 متر محدود مي كنند تا از نظر اصول باغداري قابل استفاده و تعريف شده باشد .

داربست هاي به كاررفته در باغها اكثرا آهني گالوانيزه يا بتوني كه به صورت هاي ستوني تي بار – سيستم آلاچيقي – سيستم حصاري يا ديواري است . درخت كيوي مقاومت خوبي از خود نسبت به سرما نشان مي دهد ، اين درخت سرماي 10 تا 40 درجه سانتيگراد را با توجه به منطقه و نوع درخت تحمل مي كند .

ورود درخت كيوي به ايران ، مربوط به سالهاي 1340 تا 1347 توسط محققين ايستگاه كشاورزي رامسر بوده است . كه كشت انواع مرقوب آن از سال 1365 شروع شده ميوه ي كيوي بسيار متنوع بوده و از نظر فاكتورهايي چون اندازه – شكل – صاف يا كركي بودن متفاوتند .

وزن ميوة نارس تقريبا كمتر از 20 گرم و وزن آن در انواع رسيده و كامل بين 20 تا 180 گرم است به نوع درخت و شرايط آب و هوايي و ميزان توجه و مراقب و ميزان آبياري و كود دهي و سم پاشي به موقع بستگي دارد . عواملي كه در پرورش درخت ، ميزان محصول دهي ، كيفيت و مرغوبيت ميوه نقش مهمي دارند عبارتند از : آبياري صحيح در طول سال ، سرماي كافي در فصل زمستان ( خواب درختان ) نور و حرارت كافي ، جنس خاك از نظر پذيرش و نگهداري ، آب كافي و عبور آب اضافي از سيستم ، اسيديته خاك (PH) 5/5 – 5/6 ، ميزان كودهاي لازم و حذف علفهاي هرز است .

اين درخت به صورت كاشتن ، قلمه زدن ، پيوند زدن زياد مي شود .

سطح داخلي ميوه در يك برش عرضي به صورت يك صفحه روشن سبز رنگ است با سفيدك مياني و شعاعهاي سفيد رنگ و هماهنگ شده در تمام سطوح به صورت يك چرخ همراه با دانه هاي سياهرنگ به نام دانه يا بذر مشخص است .

فيزيولوژيكي ميوه كيوي

كيوي ميوه اي تنفسي و تابع شرايط اقليمي و آب و هوا است ، كه همه انواع آن در شرايط معمولي و حداقل حرارت نسبت به جزيي ترين تراكم گاز اتيلين (C2H4) موجود واكنش نشان داده و تأثير پذير است . بيشترين قسمت ميوه كيوي را نشاسته تشكيل مي دهد و باعث گسي مزه آن در ابتدا مي شود و اين نشاسته طي فرآيندهايي تبديل به قندهاي قابل جذب مي شود . كه در اين حالت ميوه از نظر شكل و ساختاري ظاهري نرم و رسيده پيدا مي كند .

معيار رسيدگي و پختگي ميوه با واحد درصد مواد جامد محلول در آب سنجيده مي شود كه با دستگاه قند سنج اندازه گيري مي شود ، گاز ايتان غشاء خارجي ميوه را نرم مي كند و با غشاء نرم شدن آن مي شود . مي دانيم كه هواي بالاي صفر درجه سانتيگراد در افزايش گاز اتيلن موثر هست و ميوه را نرم مي كند .

تركيبات كيوي

ميزان نشاسته در ميوه كيوي :

تركيبات عمده ميوه كيوي را نشاسته كه يكي از قندهاي بسيار مهم است تشكيل مي دهد . اين ميوه هم رديف ساير ميوه ها چون سيب – موز و مانگو ( نوعي ميوه نشاسته دارد ) قرار دارد و ميزان نشاسته آن در بين ميوه هاي جوان بين 5 تا 8 درصد نوسان دارد . در بررسي ها اختلاف اساسي انواع كيوي از نظر طعم و مزة شيريني و ساير فاكتور هاي مهم مربوط به اختلاف در ميزان پلي ساكاريد ها و تغييرات ساختماني آنها مي شود .

هر چه ميزان نشاسته به مرور زمان كمتر شود از ميزان چسبندگي و غلظت ميوه نيز كاسته مي شود .

ويتامين ث موجود در ميوه :

ميزان ويتامين ث (c) كه يكي از حياتي ترين اسيدهاي خوراكي و لازم بدن است در ميوه كيوي فراوان يافت مي شود .

افزايش ويتامين ث در اواسط فصل چيدن كاملا محسوس است و كه گاهي اوقات ميزانش به 100 ميلي گرم در 100 گرم از ميوه مي رسد . بيشترين آفت ويتامين ث در كيوي زماني است كه زمان نگهداري آن از 40 ماه تجاوز كند پس براي دستيابي به اين ويتامين بايد ميوه ها در طول 4 ماه پس از چيدن مصرف شوند تا اثرات سازندة آن در ترميم بافتهاي بدن مشاهده شود . به نقل از يك مجله خارجي به اطلاع مي رسد كه مصرف مواد غذايي و ميوه هاي سرشار از ويتامين ث بيش از مقدار مورد نياز روزانه مي تواند عمر انسان را طولاني كند و اين طول عمر حاصله به دليل افزايش مقاومت بدن اين افراد در برابر امراض عروقي و قلبي مي دانند .

ارزش غذايي كيوي :

هر 100 گرم كيوي 57 كالري دارد به علت كم كاري بودن آن را مي توان چند بار در روز بدون نگراني استفاده كرد در حاليكه ميوه هاي ديگر از جمله موز بسيار انرژي زا هستند و مختصري هم چربي دارند . مهمترين ارزش غذايي ميوه كيوي ويتامين ث موجود در آن است پس يك كيوي 75 گرمي تقريبا تمام نياز بدن به ويتامين ث كه 80 ميلي گرم براي بزرگسالان و 60 ميلي گرم براي كودكان است را پوشش مي دهد ، ميوه كيوي داراي املاح مهمي مثل : پتاسيم ، منيزيم ، فسفر ، كلسيم ، سديم و فيبر است و تا اندازه اي هم ويتامين E دارد .

كيوي مانند پرتقال عمل سرطاني بعضي از مواد را خنثي مي كند . پس وقتي مي خواهيد اثر سرطاني يك سيگار را خنثي كنيد بايد يك پرتقال يا يك كيوي را بخوريد .

مطالبي در خصوص چيدن ميوه

زمان چيدن و برداشت ميوه از درخت به عواملي چون محل درخت – كيفيت آب و خاك و زمان بستگي دارد . بنابراين با آزمايشات به موقع ميوه و انتخاب شرايط مناسب مي توان درباره چيدن و انبار كردن آن تصميم گرفت .

همچنين نكاتي چون طول ميوه ، عرض ميوه ، وزن ، رنگ پوست ، سختي غشاء ، درصد مواد جامد محلول ، اسيديته ، ميزان تنفس در زمان چيدن بايد رعايت شود . تجربه چندين ساله در ايران چيدن ميوه را در اواخر مهرماه و اواسط آبان ماه بر حسب درجه حرارت منطقه پيشنهاد مي نمايد .

رشد ميوه و چگونگي رسيدن آن :

نحوة رسيدن و رشد هر ميوه تنفسي مانند كيوي پس از زمان چيدن بستگي تمام به نحوه انبارداري و حراست از آن دارد و براي حفظ طعم بايد در زمان مشخص آن را از درخت چيد زيرا اگر زودتر از موعد مقرر چيده شود از نظر عطر و طعم بسيار ضعيف است تغذيه صحيح درخت از مواد داده شده نقش مهمي در كميت و كيفيت ميوه دارد . امروزه براي رشد كيوي سه مرحله را مطرح مي كنند :

مرحله اول : صحبت از شروع واكنشهاي دروني ميوه و نحوه تغذيه و نمو تا مرحله رسيدگي و پختگي آن است .

مرحله دوم : در اين مرحله ميوه در حال رسيدن است و نهايتاً واكنشها به تعادل مي رسند و ميوه قابليت مصرف خوبي دارد .

مرحلة سوم : دروة پيري و فرسودگي كه پايان واكنشها بوده و تدريجا از قوت و كيفيت ميوه كاسته مي شود و تبديلات كاهشي است . در واقع مقاومت و قدرت دفاعي به عوامل خارجي به حداقل رسيده و ميوه آسيب پذير مي باشد .

در مورد ميوه كيوي هر سه مرحله مي تواند بر روي درخت انجام گيرد و معمولا مرحله دوم رسيدگي ميوه از هفتة بيستم آغاز مي شود .

ميوة درخت كيوي چنانچه داراي قند پايين باشد در واكنشها و تبديلات داخلي ناهنجار است . غشاء داخلي و ناحيه زير پوستي ميوه شفاف و نازك شده ، ميوه آب افتاده و لايه خارجي لاستيكي و كشدار مي شود . ناحيه مركزي ميوه هم بيش از حد نرم مي گردد .

همان طور كه گفته شد يكي از عوامل موثر تعيين كننده در رسيدگي ميوه درصد مواد جامد محلول در آب است . تحقيقات نشان مي دهد نوع بد و نو زودتر از هيوارد از نظر درصد قند در يك زمان مساوي تكميل مي گردد .

نارس بودن و رسيدن بيش از حد ميوه و معايب آن

ميوه نارس با متابوليسم ناقص همانند ميوه هاي رسيده كه به دليل نرمي غشاء در سردخانه مشكل آفرينند باعث ناهنجاري در ساختمان ميوه و شرايط كنترلي مي گردند . همواره صاحبان سردخانه ها ، باغداران پيشنهاد مي كنند كه ميوه هاي خود را با قند 2/6 تا 5/7 درجه بريكس ( واحدي براي سنجش قند ميوه ها ) چيده و تحويل نما يند . اينگونه ميوه ها داراي ماندگاري زيادي است .

اكثر ميوه جات به دليل از دست دادن آب دچار كاهش وزن مي شوند در مورد ميوه كيوي وقتي كه 3 تا 4 درصد و يا بيشتر كاهش وزني وجود داشته باشد چروكيدگي پوست ميوه مشخص مي گردد . پس عواملي مثل شرايط محيطي – نوع ميوه – جريان هوا و گرماي غشاء ميوه در ميزان رطوبت نسبي و كاهش وزن موثرند .

بيماريهاي ميوة كيوي و درمان آن
بيماري هاي ميوه برداشت شده :
گرچه ميكروبهاي بيماري زا متعددي ميوه هاي چيده شده را صدمه مي زنند ، ليكن قارچ بوتيريش سينه رآ ( بوتيريتس سينه رآ ) بيشترين آلودگي و فساد را در ميوه كيوي ايجاد مي كند . اين قارچ در محيط كشت آزمايشگاهي به شكل كلني و تودة كركدار بارنگ خاكستري روشن متمايل به قهوه اي است كه از راه لكه ها و نقاط ضرب ديده و زخمي و يا له شده وارد ميوه مي شود . ضمن توليد فساد و توسعه ضايعات در سطح ، مستقيماً وارد ميوه شده و توليد گره هاي قهوه اي بد شكل بي مزه مي كند . تغذيه اين قارچ براي ادامة فعاليت علاوه بر محتويات ميوه ، لاشه ميكروبها و يا ساير قارچهاي مرده و غير فعال در سطح آن نيز مي باشد . در نتيجه براي كاهش فعاليت اين قارچ بايد ضمن جدا سازي ميوه هاي آلوده و زخمي بقيه آنها را برس كشي نموده تا از ميكروبها زدوده شوند . تميز بودن ميوه هاي سردخانه و برودت صفر درجه سانتي گراد حداقل شرايط جلوگيري از رشد بي رويه اين قارچ است .



مطالب مرتبط