تحقیق در مورد مدیریت منابع انرژی

این تحقیق در مورد مدیریت منابع انرژی می باشد و به بیان تعریف، تاریخچه و ویژگی های مدیریت منابع انرژی میپردازد. این تحقیق به دانشجویان رشته مدیریت و دیگر رشته های مرتبط پیشنهاد می گردد.

مقدمه
از آن جایی که استفاده درست و به جا از انرژی، متضمن توسعه پایدار در هر جامعه ای است، حفظ منابع با ارزش انرژی و مدیریت صحیح مصرف آن یکی از مهمترین  موضوعات در دستور کار تمامی کشورهای جهان بوده و کلیه سیاستگذاران، دولتمردان و دست اندر کاران بخش انرژی را  بر آن داشته تا چاره ای جهت رویارویی با مشکل افزایش بی رویه مصرف و در نتیجه کنترل هزینه های انرژی بیاندیشند .

از مهمترین موضوعاتی که می تواند کل چرخه تولید ، توزیع تا مصرف انرژی را تحت کنترل داشته و به بهترین نحو ممکن از این منابع گرانبها استفاده نمود« مدیریت منابع انرژی» است که امروزه مهمترین ابزار جهت مواجهه با افزایش بی رویه مصرف و جلوگیری از هدررفت میباشد ، بطوریکه که استقرار و به کار گیری آن متضمّن بهینه سازی مصرف و به معنای انتخاب الگوی صحیح و عملیه سیاستهای درست در مصرف انرژی است که علاوه بر اینکه میتواند تضمینی بر استمرار رشد اقتصادی باشند، موجب کاهش تخریب منابع انرژی و نیز کاهش اثرات سوء ناشی از  استفاده ناصحیح از آن بر محیط زیست و جامعه می گردند.

به عبارت دیگر، بهینه سازی انرژی به معنای به کارگیری پیشرفته ترین تکنولوژی ها و استفاده از علوم نوین مدیریت است که متضمن بیشترین بازده یاز کمترین میزان مصرف انرژی باشند و به تعبیری دیگر بهینه سازی انرژی، افزایش آگاهی، ایجاد فرهنگ صحیح و در نتیجه مدیریت صحیح بر منابع و مصارف انرژی است .

همچنین « مقصود از پیاده سازی سیستم مدیریت بر مبنای مصرف انرژی در بنگاه های اقتصادی تولیدی، توانمند سازی آن سازمان ها برای ایجاد سیستم ها و فرآیندهای ضروری برای بهبود عملکرد انرژی شامل کارایی، استفاده و مصرف انرژی است.

تعریف مدیریت انرژی
مدیریت انرژی فرایند جمع آوری اطلاعات در مورد مکان، زمان، چگونگی و چرایی مصرف انرژی در یک سازمان است، و به کمک آن می توان کارآیی را افزایش و هرینه ها را کاهش داد و همچنین از محیط زیست حفاظت نمود. این فرایند معمولا به گونه ای است که با جمع آوری داده های دقیق و آنی مصرف انرژی که به وسیله سنسور های IOT یا همان اینترنت چیزها و یا PLC ها به دست می آیند، آغاز و در ادامه با تحلیل این داده ها به کمک نرم افزارها نواحی ناکارآمد مشخص شده و بر مبنای نتایج تحلیل ها اقداماتی انجام می شود.

برای مثال یک کارخانه از ساختمان‌ها، سوله‌ها، انبارها و تاسیسات زیادی تشکیل شده است که هر یک بخشی از مصرف انرژی کل را به خود اختصاص می‌دهد.

به طور معمول و سنتی هزینه انرژی مصرفی، به عنوان هزینه سربار، در نظر گرفته می‌شود. این در حالی است که بخشی از انرژی به صورت مستقیم با تولید ارتباط دارد و بخش دیگر آن برای بخش پشتیبانی و ستاد هزینه می‌شود. اگر سیستم مدیریت انرژی در یک مجموعه به خوبی پیاده‌سازی شود، هزینه‌های تولید و ستادی به خوبی قابل تفکیک خواهد بود.

تفکیک هزینه‌ها به مجموعه کمک خواهد کرد تا تخمین دقیق‌تری از قیمت تمام شده محصول و همچنین هزینه‌های جانبی داشته باشد. از طرفی اگر هزینه هر بخش به خوبی مشخص شود، شناسایی بخش‌های پر هزینه و تصمیم‌گیری برای بهبود آن ساده‌تر خواهد بود.

انواع انرژی
به طور کلی دو نوع انرژی داریم.
1- انرژی ذخیره شده ( انرژی پتانسیل )
2- انرژی جاری ( انرژی جنبشی)

غذایی که می خوریم حاوی انرژی شیمیایی است، بدن انسان این انرژی را در خود ذخیره می کند و آن را تا زمانی که نیاز نداشته باشد، در خود نگه می دارد.

انرژی جنبشی شامل انرژی الکتریکی، تابشی، گرمایی، انرژی اجسام متحرک، صوت و … می شود.

انرژی پتانسیل نیز شامل انرژی شیمایی، انرژی مکانیکی ذخیره شده ( مثل یک فنر فشرده شده )، انرژی هسته ای و انرژی گرانشی می شود.

منابع انرژی
تمامی انرژی ها در منابعی ذخیره شده اند و ما روزانه از آن ها استفاده می کنیم.

منابع انرژی به طور کلی به دو بخش تقسیم می شوند.

منابع انرژی تجدید پذیر مانند انرژی توده زنده، انرژی زمین گرمایی، آب، باد، خورشید

منابع انرژی تجدید ناپذیر مانند نفت، گاز، ذغال، انرژی هسته ای

منبع انرژی تجدید پذیر به منبع انرژی ای گفته می شود که در زمان کمی قابل استفاده ی مجدد گردد.

منبع انرژی تجدید ناپذیر به منبع انرژی ای گفته می شود که اگر آن را مصرف نماییم قادر نخواهیم بود در زمان کم، آن را دوباره محیا نماییم.

منابع انرژی تجدید پذیر و تجدید ناپذیر هر دو برای تولید انرژی های ثانویه مانند الکتریسیته استفاده می شوند.

همان گونه که خواندیم منابع انرژی تجدید پذیر شامل انرژی توده زنده، آبی، زمین گرمایی، باد، خورشیدی، انرژی اقیانوس ها و …. می شود.

منابع انرژی تجدید ناپذیر نیز شامل نفت، گاز طبیعی، ذغال، اورانیوم ( انرژی هسته ای) … می شوند.

به طور کلی، تمامی سوخت های فسیلی جزء منابع انرژی تجدید ناپذیر حساب می شوند.

حال درباره هر یک از انواع انرژی های فوق به مختصر توضیح می دهیم.

توده زنده  (Biomass): توده زنده، مواد آلی ساخته شده از گیاهان و حیوانات می باشد که حاوی انرژی ذخیره شده خورشید می باشد.

گیاهان در حین فتوسنتز انرژی خورشید را جذب می کنند. انرژی شیمیایی گیاهان به انسان ها و حیواناتی که آن ها را می خورند منتقل می شود.

توده زنده یک انرژی تجدیدپذیر است زیرا گیاهان همیشه در حال رشداند و زباله نیز همیشه تولید می شود. به عنوان مثال هایی از توده زنده می توان به چوب، زباله، کود و برخی پسماندها اشاره نمود.

انواع توده زنده: برای آزاد کردن انرژی این مواد، تنها می توانیم آن ها را بسوزانیم.

آب: آب از قدیمی ترین منابع انرژی است. برای استفاده از انرژی پتانسیل ذخیره شده در آب، از نیروگاه آبی استفاده می شود ( مثل نیروگاه کارون، کرج و … ) نحوه عملکرد نیروگاه آبی را در شکل زیر مشاهده کنید.

انرژی زمین گرمایی (Geothermal): انرژی زمین گرمایی، انرژی ای است که در مرکز زمین تولید می شود ( حدود 6000 کیلومتر زیر سطح زمین).

در درون کره زمین دماهایی بالاتر از دمای خورشید نیز وجود دارد. ما می توانیم از آب داغ و بخار تولید شده در درون زمین برای گرمایش منازل و تولید برق استفاده کنیم. این انرژی تجدید پذیر است زیرا آب با بارش باران تامین می شود و حرارت نیز به صورت پیوسته در درون زمین تولید می شود.

انرژی باد: با استفاده از انرژی باد می توانیم یک توربین را بچرخانیم و با متصل نمودن یک ژنراتور به آن، انرژی الکتریکی تولید نماییم.

انرژی خورشیدی: خورشید بیلیون ها سال است که در حال تولید انرژی است. این انرژی به صورت تابش از خورشید به ما می رسد و می توان آن را به انواع دیگر انرژی ها تبدیل نمود.

انرژی خورشیدی را می توان به انرژی حرارتی تبدیل نمود و برای گرمایش آب یا منازل از آن استفاده نمود.

انرژی خورشیدی را می توان به دو صورت به انرژی الکتریکی تبدیل نمود:

الف- با استفاده از سلول های خورشیدی: این سلول ها نور خورشید را مستقیماً به الکتریسیته تبدیل می کنند و در مکان هایی که سیم کشی برق موجود نیست به کار می روند.

ب- با استفاده از نیروگاه های خورشیدی: این نیروگاه ها به صورت غیر مستقیم برق تولید می کنند، یعنی ابتدا آب را به وسیله حرارت آفتاب تبخیر می کنند و با این بخار ایجاد شده توربینی را می چرخانند و برق تولید می کنند.

سوخت های فسیلی ( نفت، گاز، ذغال): از بقایای موجودات زنده که میلیون ها سال پیش مرده اند و جسدهای آن ها زیر لایه های گل دفن شده به وجود می آید. فشار و حرارت این لایه ها باعث تشکیل این سوخت ها می شود. با توجه به فشار و دما، ممکن است این مواد به نفت، گاز یا ذغال تبدیل شوند.

انرژی هسته ای: انرژی در هسته اتم وجود دارد و می تواند برای تولید الکتریسیته بکار رود.

مدیریت مصرف انرژی چگونه باعث کاهش هزینه ها می شود؟
پروژه های مدیریت انرژی می توانند از طریق شناسایی مناطق ناکارآمد و انجام اقدامات لازم، باعث صرفه جویی قابل توجهی در هزینه ها گردند. این کار مقدار کل انرژی مورد استفاده در ساختمان، سایت یا شرکت را بیش از 35 درصد کاهش می دهد و به دنبال آن هزینه ها و اثرات مخرب زیست محیطی نیز کاهش می یابد.

فهرست مطالب
مقدمه
تعریف مدیریت انرژی
انواع انرژی
منابع انرژی
مدیریت مصرف انرژی چگونه باعث کاهش هزینه ها می شود؟
4 مرحله اجرای یک سیستم مدیریت انرژی صنعتی
سایر مزایا
سیستم مدیریت انرژی و استراتژی استفاده از آن
مرحله اول: شناخت و مطالعه وضعیت موجود، آماده سازی
مرحله دوم – آموزش
مرحله سوم: بررسی فرآیندهای تولید و بهره برداری و تعیین عوامل انرژی
مرحله چهارم: طرح ریزی و تدوین و استقرار سیستم مدیریت انرژی
مرحله پنجم: ممیزی نهایی، تثبیت و تحویل سیستم:
مشاوره بهینه سازی انرژی
شاخص شدت مصرف انرژی
طراحی روشنایی با دیدگاه صرفه جویی انرژی
نگهداری و تعمیر تجهیزات با دیدگاه صرفه جویی انرژی
استاندارد مدیریت انرژی ، ایزو ۵۰۰۰۱
مدیریت منابع انرژی بر اساس تفکر کارآفرینی پایدار
برخی اصطلاحات کلیدی در تحلیل بازار کار
توسعه و کارآفرینی در برنامه ها ی دولت و لزوم توجه به توسعه پایدار
صنعت انرژی باد و منافع اقتصادی و اجتماعی و زیست محیطی ناشی از آن
وضعیت برق بادی در ایران فرصت ها و راهبردها در کارآفرینی
تحلیل های کمی از برآورد تولید انرژی باد در افزایش ظرفیت کارآفرینی کشور
نتیجه گیری
منابع


فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات: 38

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط